De Belgische Nivavrienden

 

 

De Niva E, de Niva zonder benzinetank

Sinds het Russische 'ecologie comité' met Avtovaz (Lada) een overeenkomst afsloot, heeft de grootste Russische autoconstructeur niet stilgezeten in zijn zoektocht naar milieuvriendelijke voertuigen. Deze auto's zullen vooral bestemd zijn voor de grootseden van Rusland.

De Niva met de 'E' op de koffer is gebaseerd op de 5-deurs, de Niva 2131. Alhoewel de uiterlijke verschillen minimaal zijn, is de Niva 2131E geen 4x4, maar een voorwielaangedreven auto. het grootste verschil met de gewone Niva zit hem in de krachtbron, deze wagen wordt namelijk elektrisch aangedreven. Hij heeft slechts 2 zitplaatsen daar de meeste elektronica achteraan op de wagenvloer bevestigd is. Achter de zitplaatsen is een schutsel aangebracht om de inzittenden bij een ongeval te beschermen tegen losliggende zaken in de kofferruimte. De vloer van deze kofferruimte kon totaal vlak gemaakt worden doordat op de originele vloer een serie batterijen en de chipplaat bevestigd zijn. Daarbovenop is dan de (vlakke) laadvloer gemonteerd.

De centrale console, waar bij een gewone Niva een reeks schakelaars gehuisvest zijn, is totaal leeg. Het koppelingspedaal schittert eveneens door zijn afwezigheid en ook naar versnellingspoken zal je tevergeefs zoeken. De achteruitrijdschakelaar (R) staat op het dashboard gemonteerd.

Het motorcompartiment is uiteraard totaal verschillend van datgene wat we gewend zijn. Zelfs het reservewiel dat normaal een prominente plaats opeist onder de motorkap is moeten verhuizen. het heeft nu een plaatsje achter de passagierszetel gekregen. Verder vindt je onder de motorkap de enorme hoofdbatterij. Tezamen met de reservebatterij weegt ze 350 kg. Alleen de standaardbatterij en het reservoir van de ruitensproeiervloeistof werden overgenomen van de gewone Niva. De standaard batterij wordt nog steeds gebruikt om de gewone elektrische onderdelen te voeden. Denk daarbij aan ruitenwissers, lichten enz.

Het hart ven deze Niva 'E', de elektromotor, is alleen zichtbaar vanaf de onderkant van de wagen. De motor (PT-125) heeft een vermogen van 25KW. Volgens de constructeur is de motor zeer betrouwbaar en heeft hij weinig of geen onderhoud nodig. Er wordt ook de mogelijkheid geboden om een krachtigere motor met 40KW (PT-146) te laten monteren. 

De Niva 'E' accelereert van 0-60 km/u in 20 sec. Dit gebeurt in alle stilte. De topsnelheid bedraagt 80 km/u. Niet echt bedroevend als je het kleine motorvermogen en het hoge wagengewicht (1850 kg, waarvan 450 laadvermogen) in achting neemt.

De reminstallatie heeft geen bekrachtiging, dus de totale remdruk hangt af van de kracht waarmee je het pedaal indrukt. De motor geeft de auto wel een beetje meer remkracht wanneer je het 'gaspedaal' loslaat. De autonomie bedraagt +/- 100 km. Het opladen van de batterij duurt 8 u aan een 220V stopcontact.