De Belgische Nivavrienden

 

 

BA3-1922 Marsh

 
De Niva Marsh 1922, de wonderbaarlijkste Niva ooit gebouwd. Op zijn enorme ballonbanden lijkt hij wel het verzinsel van één of andere tuningfirma, maar niets is minder waar. De Marsh wordt gebouwd door Bronto, een dochterfirma van AvtoVaz. In sommige tijdschriften wordt hij afgeschilderd als een gedrocht dat wel leuk is, maar nooit in productie zal gaan. Volgens hen kan het onderstel de grote wielen niet aan en is ook de aandrijflijn een kort leven beschoren. Moesten de schrijvers hun huiswerk beter gedaan hebben zouden ze ontdekt hebben dat de Marsh wel degelijk gewoon te koop is en ingezet wordt in de meest moerassige gebieden van Rusland
 

In het lastenboek stond vermeld dat er een voertuig moest worden gebouwd dat ondere alle denkbare omstandigheden passagiers en lading moest kunnen vervoeren. Zowel bij +45° als bij -40°, zowel in moerassig gebied, als op zandgrond, zowel in de sneeuw als in het water. Bovendien mocht hij niet veel schade toebrengen aan de natuur, zoals een rupstank dat wel zou doen.

 

Meest in het oog springend zijn uiteraard de enorme ballonbanden. En deze zijn er niet enkel voor de wilde look, ze hebben wel degelijk een functie. Naast het feit dat ze de Marsh een onwaarschijnlijk grote vrije hoogte bezorgen, zorgen ze er ook voor dat hij kan drijven op het water. In de wielen zijn schoepen aangebracht, zodat varen ook tot de mogelijkheid behoort. 

 

Onder de bovenbouw zitten 2 benzinetanks gemonteerd, elk met een cappaciteit van 35 liter. Deze bovenbouw staat trouwens gemonteerd op het chassis van de UAZ-469, een andere legendarische Russische 4x4. De verhouding van de eindoverbrengingen is aangepast aan de grote ballonbanden.

 

 

Technische gegevens

   
Aantal zitplaatsen: 5
Lengte: 4250 mm
Breedte: 2780 mm
Hoogte: 2430 mm
Wielbasis: 2685 mm
Spoorbreedte: 1450 mm
Laadvermogen: 500 kg
Motor: Benzine, 4-cilinder
Cilinderinhoud: 1690 cc
Vermogen: 58,5 Kw
Koppel: 130 Nm
Max snelheid: 70 km/u
Chassis: van UAZ-469
Bandendruk: 0,1 tot 0,4 kg
   

 

Hieronder zijn nog enkele high resolution foto's te vinden van de Marsh, klik erop om de grote versie te zien.

 

 

Ondertussen is er ook een nieuwere versie van de Marsh: de BA3-1922 Marsh 2: hij werd ontwikkeld omdat er vraag was naar een gelijkaardig voertuig dat meer personen (6-8) kan vervoeren. De basis hiervoor is de Lada Hope, een Minivan met de aandrijflijn van de Niva. Verdere gegevens zijn er niet van vrijgegeven, maar dat hij reeds ver voorbij de studiefase is bewijst de foto hieronder. Klik erop om te vergroten.