De Belgische Nivavrienden

 

 

Side-bars zelf maken

Het is niet gemakkelijk om onderdelen te vinden om uw Niva aan te passen, daarom heb ik mijn side-bars zelf gemaakt. Hieronder volgt een beschrijving hoe ik te werk ging.

 

 

Stap 1

Zorg voor het volgende: 2 x 1100mm ronde buis van 50mm, 4 lasbochten van 90 50mm, 4 ronde plaatjes van 50mm, 4 x 200 mm rechthoekige buis van 15x20mm (dit past precies in de originele krikpunten van de wagen), 4 bouten + moeren van 8mm. De maten op de schets zijn in mm en zijn allen buitenmaten.

 

Stap 2

Las de lasbochten aan de buis en de ronde plaatjes op de uiteinden van de lasbochten. 'Speet' (niet aflassen, anders trekt de boel scheef) nu de stukken van 200mm aan de buis. (zie schets)

Stap 3

Koppel de batterij en de alternator af. Bij een injectie maak je oojk de stekker van de ECU los. Die zit achter het linkse voetenpaneel. Je moet de ECU losvijzen, anders krijg je de stekker er niet af.

Stap 4

Schuif de side-bar nu in de krikpunten van de wagen. Boor met een boor van 9mm los door de krikpunten en de bevestigingen van de side-bar. Zet vast met bouten van 8mm.

 

Stap 5

Las nu de bevestigingspunten van de side-bar stevig vast en laat afkoelen.

 

Stap 6

Alles is nu afgekoeld en kan niet meer scheeftrekken. Demonteer de side-bar. Schuur of slijp de lasnaden proper. Maak alles goed schoon en lak de side-bar in de gewenste kleur. ( De mijne zijn gelakt met poedercoating, dat is veel sterker dan gewone lak)

Stap 7

Monteren en klaar!